Mielipidekirjoitus Musiikkitalon induktiosilmukasta

Viime keskiviikkona oli Helsingin uuden musiikkitalon avajaiset. Olin siellä minäkin, vaikka en juurikaan korkeakulttuuria harrasta. Päätin nimittäin hyödyntää saamani kutsun testatakseni ison konserttisalin induktiosilmukan toimivuutta. Olin jo kaksi vuotta sitten kysynyt Helsingin kaupunginvaltuustossa kirjallisella kysymyksellä, onko induktiosilmukoiden käyttäjät otettu huomioon tämän lopulta 140 miljoonaa euroa maksaneen talon suunnittelussa. Tarkemmin kysymyksestä ja vastauksesta voit lukea täältä.

Saavuttuani paikalle varmistin lipunmyynnistä, kuuluuko induktio varmasti permannon J-osassa jonne lippuni oli ja näin vakuuteltiin olevan. Niin myös oli. Osittain. Kävi nimittäin niin, että induktiosilmukasta kuului puhetta tai laulua vain silloin, kun käytettiin käsimikrofoneja. Orkesterin soittolavan yläpuolelle asennetut mikrofonit sen sijaan olivat mykkiä.

Kävinkin ohjelmiston väliajalla antamassa palautetta talon lipunmyyntiin tästä ongelmasta. Valitettavasti ongelmaa ei korjattu kutsuvierasmusisoinnin jälkipuoliskolla. Päätinkin, että asiaa ei voi jättää tähän ja kirjoitin Helsingin Sanomiin mielipidekirjoituksen, joka julkaistiin kovasti lyhennettynä tänään sunnuntaina 4.9.2011. Tässä molemmat kirjoitukset, ensin alkuperäinen ja perään Helsingin Sanomissa julkaistu lyhennelmä:

Alkuperäinen kirjoitus:

Musiikkitalon akustiikka 10, induktiosilmukka 4+

Viime keskiviikkona Helsingin Musiikkitalossa pidetyn kutsuvieraskonsertin jäljiltä jäi kahtiajakautunut olo. Juhlapaikkana toimineen konserttisalin akustiikkaa on syystäkin ylistetty. Se toimi erinomaisesti. Samaa ei valitettavasti voi sanoa konserttisalin induktiosilmukan tasosta ainakaan permannon J-osassa eli aivan soittolavan vieressä.

Induktiosilmukka toimi vain puhuttaessa tai laulettaessa käsimikrofoneihin. Orkestereiden soittaessa induktiosilmukka oli käytännössä mykkä. Musiikkitalon henkilökunnalle annettiin palautetta asiasta jo väliajalla.

Toivon, että asia ei jää vain antamani palautteen asteelle ja induktiosilmukan ongelmat korjataan pikaisesti. Kyse ei ole pelkästään itsestäni vaan niistä sadoista tuhansista suomalaisista, jotka ovat kuuloon liittyvistä ongelmistaan huolimatta olleet rahoittamassa Musiikkitaloa maksamiensa verojen kautta.

Jos induktiosilmukka pysyy mykkänä tai sen äänentaso on onnettoman alhaalla orkestereiden soittaessa, Musiikkitalolle kävisi kuten on huonokuuloisten keskuudessa laajasti pelätty: talo olisi  tarkoitettu käytännössä vain normaalikuuloisille.

Antti Valpas
kaupunginvaltuutettu
Helsinki

 

Helsingin Sanomissa julkaistu muokattu lyhennelmä:

Huonokuuloinen ei nauti Musiikkitalossa

Musiikkitalossa pidetyn kutsuvieraskonsertin jäljiltä jäi ristiriitainen olo. konserttisalin akustiikkaa on syystäkin ylistetty. Se toimi erinomaisesti. Samaa ei valitettavasti voi sanoa konserttisalin induktiosilmukan tasosta ainakaan permannon J-osassa eli aivan soittolavan vieressä.

Induktiosilmukka toimi vain puhuttaessa tai laulettaessa käsimikrofoneihin. Orkestereiden soittaessa induktiosilmukka oli käytännössä mykkä. Toivon, että sen ongelmat korjataan pikaisesti.

Antti Valpas
kaupunginvaltuutettu
Helsinki

 

 

Share
Valpas.info © 2006-2018 - Piirros © Hannu Lukkarinen Frontier Theme