“Lautakunta kiisteli järjestöavustuksista”

Näin raflaavasti otsikoi Helsingin Uutiset tiistaina 19.6. nettiuutisensa ja seuraavan päivän paperiversion uutisen koskien Helsingin sosiaalilautakunnan viime viikkoista kokousta. Kokouksessa käsiteltiin helsinkiläisille järjestöille tarkoitettujen avustusten jakoa vuodelle 2012. Otsikon viittaama pitkä keskustelu käytiin Diakonissalaitokselle myönnettävästä 80.000 euron suuruisesta avustuksesta, jolla on käytännössä tarkoitus tukea Bulgarian ja Romanian romanien asumista Helsingissä.

Tein siis kokouksessa vastaesityksen, jonka mukaan ehdotettua 80.000 euron summaa ei annettaisi. Äänestyksessä esitykseni hävisi äänin 5-2 (avustusta kannattivat vihreiden, demareiden, vasemmistoliiton ja RKP:n edustajat, vastustivat allekirjoittanut (perussuomalaiset) ja ainut läsnä ollut kokoomuksen edustaja). Loput olivat jäävejä käsittelemään kyseistä pykälää. Perustelin esitystäni mm. seuraavilla argumenteilla:

– Kaupunginhallituksen avustuksia koskevan ohjeen mukaisesti (jota sosiaalivirasto noudatti tähän asti), tulee avustettavan toiminnan kohdistua helsinkiläisiin. Käytännössä nyt ei näin ollut, vaan avustuksen kohteena olivat käytännössä ulkomaiden kansalaiset. Tällainen linjaus on noudatettujen sääntöjen vastaista eikä sitä voida perustella viraston kannalla, jonka mukaan sosiaalivirastolla olisi perustuslaillinen velvollisuus auttaa hädänalaisia. En kiistä, etteikö hädänalaisia pitäisi auttaa (sitähän varten sosiaalitoimi ylipäänsä on olemassa), mutta tässä tapauksessa avustusrahat menevät aivan totaalisen väärästä budjetista. Koska enemmistö päätti kuten päätti, avattiin samalla peli jossa helsinkiläisille tarkoitettuja järjestöavustuksia pääsevät käytännössä hakemaan myös tahot, joiden toiminta ei kohdistu helsinkiläisiin. Ennakkotapaus syntyi tässä päätöksessä.

– Toinen vahva argumentti liittyy romanien oleskeluun Suomessa. Vaikka olemme osa EU:n avoimien rajojen maailmaa, on maahantulolle asetettu tiettyjä kriteerejä jotka sitovat myös kerjäläisiä. Ulkomaalaislain 11 § määrittää ne edellytykset, joilla henkilö pääsee maahan. Usean vuoden kokemukset ovat osoittaneet, että vaikka kerjäläiset teoriassa täyttävät laillisen tulonhankkimisen vaatimuksen (kerjääminen ei ole laitonta), he ovat käytännössä sosiaalihuollon piirissä viimeistään siinä vaiheessa kun pakkanen paukkuu ja kerjätyt rahat ovat siirtyneet sliipattujen nahkatakki- ja pukumiesten taskuihin ja nämä ovat mustissa loistoautoissaan siirtyneet merten taakse eteläisempiin maihin. Tässä kuviossa hyväksikäytettyjä ovat sosiaalitoimi ja kerjäävät romanit.

Katsonkin, että tämän tyyppinen toiminta (Diakonissalaitoksen tuki) on omiaan edistämään kerjäläisten ahdinkoa. Ei heidän asemansa sillä parane, että helsinkiläisille tarkoitettuja järjestöavustuksia käytetään Diakonissalaitoksen pyörittämään laitokseen. Päinvastoin, on oletettavissa, että kerjäläisiä tulee lisää ja kohta tarvitaan toinen keskus ja sitten kolmas. Ja kuka maksaa laskun? Me helsinkiläiset.

Kokouksessa toki päätettiin muustakin. Itse sain läpi ehdotukseni pääkaupunkiseudun yksin- ja yhteishuoltajien Päksy ry:n avustuksen nostamisesta 5.000 eurolla 25.000 euroon. Koska rahat piti ottaa jostain, esitin samalla Aseman lasten Walkers-toiminnasta vähennettäväksi 5.000 euroa. Molemmat tekevät arvokasta työtä, mutta katsoin Päksyn tarvitsevan rahoja kipeämmin, sillä Walkers-toiminnan taustalla on erittäin merkittävä määrä ylijäämää, jota Aseman lapset ovat onnistuneet ahkeralla varainkeräyksellä kerryttämään. Virasto olikin jo sopinut, että Walkersin avustusta pienennetään viime vuotisesta, jotta avustussääntöjen mukaisesti harmaalla alueella liikkuva ylijäämää syödään pois avustusten vähentämisellä muutaman vuoden aikana. Vahinkoa ei siis Aseman lasten toiminnalle tule.

PS. Lopuksi pitää ihmetellä kokoomuksen edustajien vähyyttä kokouksessa. Kokoomushan on kovasti julkisuudessa puhunut siitä, että romanien oleskelua kaupungissa ei pidä tukea. Kaikki kolme edustajaa (kaksi varsinaista ja yksi vara) olivat läsnä vain osan kokouksesta ja kaksi varsinaista jäsentä poistui kaupunginhallituksen puheenjohtajan kanssa vähän ennen kuin asialistan viimeiseksi siirretyt avustusasiat tulivat käsiteltäväksi. Toki voi olla, että poistumisen syy oli meneillään oleva Helsinki-päivän ohjelmisto, mutta luulisi silloin varajäsenet kutsutun paikalle. Nyt näin ei ollut, vaikka varajäseniä on kokoomuksen taholta käytetty hyvinkin ahkerasti varsinaisten jäsenten ollessa estyneitä. Monta ihmeellistä asiaa mahtuu tähän maailmaan…

 

Share
Valpas.info © 2006-2018 - Piirros © Hannu Lukkarinen Frontier Theme