Vammaiset ja työkyky

Päivitetty versio STT:n tänään 26.7. julkaisemasta uutisesta. Kirjoitin tätä aihetta sivuten myös viime joulukuussa Stakesin työnantajien asennetutkimuksen tulosjulkaisun yhteydessä. Tämä uutinen vain vahvistaa sanomaani.


Tietämättömät yritykset pitävät vammaiset työttöminä

Suomen työkykyisistä vammaisista vain 60 prosentilla on työpaikka. Työnsaantia estää se, etteivät yritykset tiedä vammaisen työllistämiseen saatavista tuista.

Suomessa on noin 70 000 täysin työkykyistä vammaista, joista arviolta 60 prosentilla on työpaikka. Kaikista 200 000 vammaisesta 40 prosenttia pitää työntekoa hyvinvoinnin kannalta erittäin tärkeänä.

Näin kertoo Pellervon taloudellisen tutkimuslaitoksen (PTT) vammaisten työkykyä selvittänyt tutkimus. Kyselyyn osallistui yli kymmenen erilaista vammaisjärjestöä.

PTT:n toimitusjohtajan Pasi Holmin mukaan suurin este vammaisten työllistymiselle on tiedon puute. Holmin mukana yrityksissä ei tiedetä, että vammaisen ihmisen työllistämiseen sekä työpaikalla tehtäviin muutostöihin on mahdollista saada tukea.

Tutkimuksen julkistamistilaisuudessa puhunut peruspalveluministeri Paula Risikko (kok.) uskoo, että työvoimapula helpottaa vammaisten työllistymistä. Hänen mielestään vammaisten työllistämistukea pitäisi maksaa kaikille yrityksille, ei vain niille, jotka ovat hankkineet sosiaalisen yrityksen statuksen.

Muuten asiallinen juttu, mutta olen eri mieltä peruspalveluministeri Paula Risikon kanssa vammaisten laajasta työllistämistuesta enkä kannata tällaista mallia laajassa mittakaavassa. Vaikeavammaisten kohdalla tuki voi olla perusteltua, mutta hyvän työkyvyn omaavien kohdalla se vain leimaa heitä turhaan eikä varmasti helpota työnatajien asenteiden muokkauksessa.

Käytännössä uskon tapahtuvan niin, että jos kaikki vammaiset asetetaan automaattisesti tuensaajien piiriin, se asettaa heidät toisen luokan ihmisiksi. Ikäänkuin vammainen ei muuten voisi töitä saada kuin yhteiskunnan armosta. Sitäpaitsi, kuka määrittelee kuka on oikeutettu tukeen ja kuka ei? Missä menee se raja, jolla henkilöstä tulee vammainen? Jos Kansaneläkelaitoksella on vaikeuksia päättää tällaisista rajoista (kuten esim. siitä kuka saa vammaistukea ja kuka ei. Tätä tapahtuu joka päivä.), niin ei se kyllä varmasti ole yhtään sen helpompaa ministeriölläkään, työnantajista puhumattakaan. Annetaanko Kela-korttiin jokin merkintä työnantajia varten, että tämä kaveri on vammainen; saatte rahaa jos otatte sen töihin?

PS. Kai joku kysyy myös vammaisilta itseltään? Asia vaatii perinpohjaista selvittelyä ja tutkimusta. Muuten käy helposti niin, että ammutaan kärpästä singolla ja tuloksena on tuhoutunut puutarha eikä paratiisi.

Share
Valpas.info © 2006-2018 - Piirros © Hannu Lukkarinen Frontier Theme