Itä-Karjalan valtiolippu

Itä-Karjalan valtiolippu

Monet minut tuntevat tietävät, että meikäläinen harrastaa Karjalaa, paitsi maata niin myös kieltä ja kirjallisuuttakin. Ehkä siksi, että itse olen juuriltani Suomen livviläinen, jotka tunnetaan paremmin nimellä aunuksenkarjalaiset.

Kirjahyllystäni löytyy metrikaupalla kirjallisuutta aiheesta Karjala, erityisesti 1920-1950 -luvuilta, tosin lähinnä Suomen puoleisesta raja-karjalasta, jonka asujista 90% oli karjalaa äidinkielenään puhuvia aunukselaisia. Neuvostojen maan alun Karjala-aiheinen kirjallisuus on Suomessa a) äärimmäisen harvinaista ja b) kirjoitettu kielellä jota en osaa (lue: venäjäksi). Yhtä harvoin kuin antikvariaateista löytyy neuvostoliittolaista suomen- tai karjalankielistä Karjala-kirjallisuutta, yhtä harvoin sitä saa mahdollisuutta hankkia käsiinsä Itä-Karjalan valtiolippua. Noh, minä hankin kun eteen tuli.

Lipun suunnitteli alunperin Akseli Gallen-Kallela, vuosi oli 1920. Lippu noudattaa pohjoismaista lippumallia (yllättäen? No ei). Haltuuni saamani lipun mitat ovat leveys 200 ja korkeus 120 cm. Lippu on valmistettu Suomessa, tarkkaa valmistusvuotta en vielä tiedä. Luultavasti kuitenkin aikavälillä 1920-22. Vastaus lienee saatavilla, sillä lipusta löytyy valmistajan, Oy Urheilutarpeita Ab:n merkki ja meille kaikille tuttu logo. Nykyisin ko. tehdas ja sen tuotteet nimittäin tunnetaan nimellä Karhu.Täytyy lähestyä seuraavaksi Karhua aiheen tiimoilta.

Lippu on selvästi nähnyt elämää; siitä puuttuu alempi hela (leikattu selvästi irti puukolla) ja lipussa on muutamia pieniä reikiä. Reiät ovat kuitenkin liian pieniä ollakseen luodinreikiä. Liekö koit olleet asialla. Lisäksi yhdestä kohtaa lipun reuna on revennyt muutaman sentin matkalta. Muuten lippu on hyvässä kunnossa.

Jokainen tuntee Suomen kansallislipun; siniristilippu ilman leijonavaakunaa. Kun lippuun lisätään keskelle leijonavaakuna, tulee siitä valtiolippu. Sama juttu Itä-Karjalan lipun kanssa: Karjalan kansallislippu on kuten kuvassa, paitsi että siitä puuttuu vasemman yläkulman puna-valkea alue ja se on sen sijaan vihreä kuten muutkin kulmat.

Itä-Karjalan valtiolipussa on siis vasemmassa yläkulmassa punainen alue, jossa on yhteensä kuusi valkoista kamman näköistä kuviota. Kyseiset kuviot eivät ole varsinaisesti kampoja vaan “sudenhammasvöitä”. Joissain lähteissä puhutaan vyön yhteydessä revontulista. Jokaisessa vyössä on 9 piikkiä eli yhteensä 54 piikkiä. Allekirjoittaneelle on ainakin vielä epäselvää, mitä sudenhammasvyöt lipussa tarkalleen ottaen symboloivat. Yksi mahdollisuus on, että ne symboloivat Itä-Karjalan kuntia, sama idea nimittäin löytyy Itä-Karjalan vaakunasta mutta niitä ei siinä tunneta varsinaisesti sudenhammasvöinä vaan revontulina. Itä-Karjalan vaakunassa piikkejä on 52, tosin joissain lähteissä puhutaan vaakunasta jossa on 53 “kuntaa”. Onkin mahdollista, että valtiolippuun on lisätty kaksi kuntaa enemmän kuin vaakunassa on, ja määrä kuvaa tuolloin karjalaisten metsäsissien hallussa olleiden kuntien määrää. Aika vaan ei täsmää, metsäsissit nimittäin syntyivät virallisesti vasta syksyllä 1921. Mutta eiköhän tämäkin arvoitus ratkea ajan mittaan…

Alun perin mietin, josko kehystäisin lipun lasin alle ja panisin sen seinälle, mutta olisi se melko kookas taulu. Varsinkin yksiööni. Ilmeisesti tässä pitää alkaa suunnitella isompaa asuntoa kasvavan kokoelmani takia, vaimitähä?

Share
Valpas.info © 2006-2019 - Piirros © Hannu Lukkarinen Frontier Theme